hits

Leken, barnets læringsarena.

  

Et barn er født og har startet på livsveien.

Vi har alle blitt født. 

Det må ha vært fryktelig.

Den trange fødselskanalen, dra pust for første gang. 

Søren Kierkegaard har uttalt at all utvikling starter med lidelse.

Fødselen gjør i hvert fall det.

Personlig tror jeg at det ligger en spire av kjærlighet i hvert eneste menneske. 

Du møter den lilles blikk for første gang. 

Der inne lever all verdens eventyr.

 

Barnet bringer noe med seg som er dets eget. 

Kjærligheten vever i blikket som en svevende flamme. 

Barnet elsker deg, strekker seg mot deg og gjør sine første erfaringer. 

Fler og fler.Jeg vil si at all utvikling starter med kjærlighet.

Barnet søker gode opplevelser.

Først og fremst snakker vi om en følelsesbunt.

Den vesle blir rasende over enhver frustrasjon og skriker uten nåde. 

Barnet leker.

Øver og leker, anstrenger seg og blir til. 

Vokser inn i livet.
 

    Vygotski har uttalt at læring er en fortsettelse av leken. Fri lek er flyt. Lek er barnets viktigste læringsarena. Leken endrer karakter som barnet vokser til og gjør erfaringer. Den viktigste oppgaven for en pedagog er å tilrettelegge for lek tilpasset alderstrinnet. Flyt er kongeveien til læring. Flyt er lek.......

    Små barn leker ved siden av hverandre. De er intenst opptatt av hverandre og av andre lekende barn. De tilegner seg stadig mer komplekse lekebetingelser, og utvikler seg og vokser i mental - og sosial evne. Ved å leke at noe kan symbolisere noe annet, tråkkes de  første skritt inn i matematikkens symbolverden. Vi skriver et pluss tegn og vi leker at vi tar en haug med noe og legger det sammen med en annen haug. Desto flinkere barna blir til å lage symboler på ting og til å holde fast i lange lekesekvenser, jo flinkere blir de i matte og norsk og andre kunnskapsfag senere. Matematikk består av en mengde overenskomster om at tegn betyr noe helt spesielt. Når vi forholder oss til det tegnene sier at vi skal gjøre, så er det ikke spesielt vanskelig. Barnet leker og utvikler sin indre scene. Desto større og rikere scenen blir gjennom gode lekeeraringer, jo bedre vil elevene klare seg i skoleleken. Fra barn til voksen er egentlig en lang sekvens av læring der det ene bygger på det andre i et integrert sammensurium av opplevelser. 

    Barnehagens sentrale oppgave blir å tilrettelegge for god lek tilpasset hvert alderstrinn. Pedagogen har en vesentlig rolle som inspirator. Formidling av historier, eventyr, fortellinger som griper tak i ungene, gir dem en felles referanseramme for lek. Det blir enklere å samarbeide. Viljen er tent mot det sammme. Bildene på den indre scenen ligner.  Hele kunstrepertoaret kan tas i bruk alt etter som hva pedagogen behersker. Drama, dramateknikker, instrumenter for barn, instrumenter for voksne. Ta en stein og si det er ei prinsesse, en pinne er prinsen, en rot er trollet. Det er bare opp til fantasien. Ungene lager indre bilder. En fortelling kan lekes på mange måter. Der voksne kler seg ut og spiller teater med enkle rekvisitter på lekens premisser skjenker de ungene en gavepakke til rolleleken. Rekvisittene kan ligge, en eventuell scene bli stående. Mirakuløst spretter det skuespillere frem blant publikum. Har en gnist tent flyt i det indre, vil leken være beriket i lange tider etterpå. For å forsterke og fordype, kan man male, tegne og forme, lage enda bedre kulisser som en formingsoppgave. La ungene selv spille. Alt avhenger av gnisten i ungene. Frihet i leken, flyt i læring. Det behøver ikke å være spesielt slitsomt. Man får tifold igjen for anstrengelsene. Noe skal man jo uansett fylle barnehagedagen med. Inspirasjon, motivasjon, fordypning. 

    Innestemmer. Jeg grøsser når jeg hører ordet. Alt bråk, tull, udregelig atferd bør være bannlyst hele tiden. Ingen har vel noen gang hørt om en kaptein Sabeltann som snakker med innestemme, eller en tyv eller et troll. Ungenes stemmer må få lov til å være tilpasset den rollen de er i. Min erfaring er at mange voksne er lekeødeleggere. De har egne agendaer for ditt og datt, orden og plikt. Lek selv, kjenn på kreftene. Ingen støyer så mye som voksne i lek. Tilrettelegg, tilrettelegg, tilrettelegg. Deltagelse, deltagelse, deltagelse. Ungene lærer om verden ved å herme etter oss. De forfølger det som gir tilfredstillelse. Vær der for dem! Flytt inn i deres magiske verden og bidra til at den få en optimal utvikling! Det blir ungene sosiale og skoleflinke av.

    Vi kjenner alle til de barn som en fulle av frykt og angst. Noen blir så stille og sky av det at de ikke blir sett, men ligger gjemt i sin smerte. Andre bråker og bøller så vi blir gale av dem. Når de er i flyt, kommer de på siden av problemene. Slik får de også hjelp til å mestre dem. Derfor må vi finne ut av hva som får dem inn i flyt og lek. Det er der vi må investere tid. Ikke på oppdragelse og folkeskikk. Ingen unger vil oppføre seg dårlig. Det kan bli en vane, og de kan komme til å like det så det blir et mål de forfølger. 

  

 

#flyt, #drama, #formidling, #eventyr, #fortellinger, #lek, #pedagoger, #barenhage,  #angst,  #fødsel,  #Kierkegaard, #lidelse, #kjærlighet, #erfaringer, #barnet, #utvikling, #indrescene, #scene,  #følelsesbunt, #angst, #smerte, #frykt,  #Vygotsky, #alderstrinn, #parallellek, #rollelek, "inspirator, #skole, #Mentalevne, #sosialevne, #kunstrepertoar, #samarbeid,  #oppdragelse, #folkeskikk, #innestemmer, #skoleflinke, #lekeødeleggere, #redsel, #bøller, #bråk, #problemer, #forming, #musikk, #rekvisitter.

 

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Randi Røst Kile

Randi Røst Kile

64, Råde

Jeg er opptatt av barn, blomster, hage, mennesker, dyr, natur, stein, tre, husbygging, muring og all skapende virksomhet. Jeg er førskolelærer, steinerskolelærer, leksolog og har graden Cand Ed fra universitetet i Oslo. Bakgrunnen for å skrive denne bloggen er at jeg er opptatt av at alle unger skal oppleve optimale læringsopplevelser i barnehage/skole, flyt i læring. Nå har jeg gitt ut min første bok. Altså har jeg blitt forfatter. Boka heter Kistepakta, og er den første boka i serien, Liber Mundi, en serie spenningsbøker. Neste bok kommer i salg i februar,

Kategorier

Arkiv